sunnuntai 23. syyskuuta 2012

miinus 600 grammaa, kolme päivää

Tuntuu että kroppa nappaa tällä hetkellä kiinni ihan kaikesta energiasta mitä sille koittaa antaa. Mä järkytyin eilisessä aamupunnituksessa. Ateriasuunnitelmaan ollaan tehty lisäyksiä ja silti paino oli tippunut. Juuri kun olin päässyt sinne painoon missä huitelin osastolta lähtiessäkin. Toki tälle voi olla monia monia selityksiä, mutta kyllä tuntu toivottomalta. Olenkin nyt pohdiskellut syitä sille, mistä pudotus on voinut johtua (lisäyksien ja energiapitosempiin tuotteisiin vaihtamisen jälkeenkin):1. Lounaani on edelleen liian kevyt? Huomaan että päivällisellä kun syömme perheen kanssa yhdessä uskallan paremmin luottaa kroppani ääneen (nimimerkillä eilen viisi perunaa ja neljä kalapihviä+kastike ja kasvikset). Lounaan jälkeen ruoka saattaa pyöriä koko ajan mielessä, olen miettinyt onko se psyykkistä vai johtuuko se siitä että kroppa huutaa rakennusaineita lisää ja lisää

2. Kehoni tarvitsee nyt vaan ihan hirveesti energiaa kaiken aliravitsemuksen aiheuttaman korjaamiseen ja sitä on minun edelleen hankala käsittää. Tiedän että jokaisella anoreksiaa sairastavalla keho käyttäytyy ruuan syömisen alottamisen jälkeen eri tapaan. Toisilla paino alkaa nousta aika nopeastikkin, suhteellisen pienillä määrillä, kunnes touhu tasoittuu. Toisilla taas nousun lähtöön saaminen on vaivalloista ja itse kuulun tähän kastiin.

3. Kulutus? Tässä en näkisi ongelman olevan, koska liikunta on ollut aika rajotettuna siihen puolentunnin kävelyyn. Hyötyliikuntaa tulee toki enemmän mitä osastolla, mutta sitä nyt on vaikea/mahdoton välttää.

Vaikka etenen koko ajan on minullakin toki huonompia aikoja ja hetkiä. Nykyään ne jäävät kuitenkin nimenomaan vain hetkellisiksi. Ahdistusta on, mutta se ei ole enää viikkoja kestävää. En aijo jäädä vain voivottelemaan eilisen aamun tuloksia, vaan tehdä asialle jotain. Se mitä koitan tällä hetkellä eniten itselleni vakuutella on se, etten saa pelätä. Mun on uskallettava päästää nyt ihan kaikista anoreksian sumentamista vääristä ajatuksista irti, jotta saadaan sitä painoa normalisoitua. Se on nähtävästi mun keholla jo ihan tarpeeks vaikeaa ilman niitäkin.


Ja nyt teiltä rakkaat lukijat, lohduttavia sanoja, neuvoja, vakuuttelua, mitä vaan! Kaikki otetaan vastaan. Kiitos!24 kommenttia:

 1. tyttö hyvä, sinun on ihan oikeasti syötävä enemmän. todennäköisesti se ruoka pyörii mielessä ihan siksi että olet aliravittu. ei normaalisti ihmiset koko ajan ruokaa ajattele. kehosi todennäköisesti tarvitsee vielä enemmän energiaa kuin normaalit ihmiset; se on aika tyypillistä paastoamistyyppisille anorektikoille että toipumisvaiheessa keho polttaa tuhansittain kaloreita. veikkaan ettei sellainen 7000-10000 kcal/päivässä olisi sinulle pahitteeksi tässä tilanteessa, olet vielä kovin heikossa kunnossa niistä sydänoireistakin päätellen ja koska painosi ei koko tänä aikana ole alkanut korjaantua niin nyt on oikeati jotain tehtävä asialle ennen kuin tilanne pitkittyy ja pahenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sehän se kun mua aina välillä pelottaa että se nälkä ois psyykkistä. kun vihdoin antaa itselleen luvan syödä ja uskaltaa taistella anoreksiaa vastaan.. Mutta toisaalta sitten taas tiedän että nää ajatukset on nimenomaan sairauden sanelemaa. Hankala vaan antaa sen viisaanmielen voittaa tälläsessä tilanteessa.

   Mutta niin kun sanoit, tilanteelle on nyt vaan tehtävä jotain. Ärsyttää ihan että tää painonnormalisoiminen on näin hankalaa. En olis koskaan uskonut. Naurattaa ihan että pahimpina aikoina luulin isomman omenan räjäyttävän painoni nousukiitoon...

   Poista
 2. Ikävää lueskella viikosta toiseen samanlaista tekstiä. Painosi vaan junnaa paikoillaan tai pahimmassa tapauksessa, niinkuin nyt, jopa on laskenut yli puoli kiloa. Huhhuh, tosiaan ikävä tilanne sulla.
  Veikkaan että sun painon nouseminen on hitaampaa kuin jollain toisilla anorektikoilla siksi, että sulla on sen verta enemmän lihasmassaa mitä nyt kuvista katsoo, että ne syövät energiaa vieläkin enemmän. Jos lihasmassa olisi ihan kuollut, voisi painoa saada helpommin ylös. Mutta siis tuo on vaan hyvä juttu, lihaskunto on tärkeä olla hyvä ettei ole ihan rimpula.
  En oikeen tiiä mitä tähän pitäisi sanoa tai kommentoida kun olen sua monesti jo neuvonut anonyyminakin sillä en uskalla aina käyttää omaa profiilia kun en tiedä miten reagoit.
  Viime postaukseen kommentoin vähän omaa tarinaani ja koska vastasit niin kivasti, päätin nyt kirjoitella omalla profiililla jatkossakin sulle.
  "3. Kulutus?" <<- tuossa se juju valitettavasti piilee, ei ole rakettitiedettä ynnätä yks plus yks, jos paino laskee, kulutat enemmän kuin syöt. Oikeastaan noi kaikki pitää luultavimmin paikkaansa, mitä listailit.

  Suosittelisin sulle oikeesti vakavasti noita ravintolisäjuomia joita voisit naukkailla ruokailun yhteydessä ja niiden välillä. Se ei ole "oikeaa ruokaa" ja normaaliin ruokavalioon kuuluvaa, mutta sun pitää vain ymmärtää se, että normaali ruokamäärä ei näköjään vain riitä sinulle painoa nostamaan. Ethän sinä painon normalisoitumisenkaan jälkeen syö yhtä paljon mitä nyt, joten en näe mitään estettä mikset noita juomia voisi juoda. Ei myöskään ole kovin normaalia jos niitä välttelee vain koska "eivät ole normaalia ruokaa", jos on vakavasti alipainoinen eikä paino nouse millään. Kun paino saadaan terveisiin lukemiin, ne on vain helppo jättää pois ja jatkaa normaalilla ruoalla. Juomilla saisit vaan tosi hyvin paljon energiaa normaalin ruoan lisäksi hyvinkin pienistä määristä. Itselläni anoreksiaa hoidettaessa noita käytettiin hyvinkin pitkään ja join niitä osastolla aluksi pelkästään, kun ruoka pelotti. Paino kuitenkin nousi pelkillä niilläkin, joten en ihan puutaheinää tässä puhele.

  Toivottavasti saan lukea vastaisuudessa postauksia, joissa on plussalukuja miinusten sijasta. Ja harkitse vakavasti ehdotustani, mitään ET MENETÄ!
  Olisi ihana nähdä sut ja tutustua, asutko missä päin Suomea? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä välillä tää kaikki tuntuu aika lohduttomalta. Just kun olin saanut painoa nosteltua sinne missä se oli osastolta lähdettäessä niin LISÄYKSIEN myötä se tipahtaa..
   Voi pitää ihan paikkaansa tuo lihasmassa, sitä on, ihme kyllä, jonkun verran jäänyt.

   Pitää tosiaan rt:n kanssa alkaa noista juomista puhumaan, on ne itseasiassa jo jutustelussa välillä sanana ilmi käynytkin, mutta saa nyt nähdä mitä tehdään.

   Hämeenlinnassa asustelen, pistä mulle ihmeessä sähköpostiin viestiä, siellä on helpompi jutella :)

   Poista
 3. Hei! Mulla on ihan sama ongelma. Kesän jälkeen paino on tipahtanut vähän, kuitenkin taas alipainon puolelle. Syy varmaan löytyy koulusta ja harrastuksista, koska kulutus on ihan huomaamatta lisääntynyt. Ja stressi vaikuttaa varmasti myös...

  Muista, että vastoinkäymiset vahvistavat. Anoreksia on inhottava sairaus ja aliravitsemusta voi olla hyvin hankala korjata. Lisäyksiä täytyy siis taas tehdä, älä säikähdä niistä. Koita pysyä vahvana <3 Ihailtavan hienosti hienosti uskaltanut kuunnella omaa kehoasi! Jos lounaan jälkeen jää vielä nälkä, tai jos sinusta tuntuu, että haluaisit ottaa lisää, niin uskalla silloinkin kuunnella itseäsi. Taistele anoreksiaa vastaan! Tiedän, että pystyt siihen, olet vahva ja tämän matkan varrella vahvistut vielä enemmän <3

  Tsemppiä Jenni!

  -Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että niina, ikävä kuulla että paino on päässyt putoomaan. Nyt vaan tsemppaat itseäs ja korjaat tilanteen. Mun mielestä sillon kun historiassa on anoreksiaa, on painon putoaminen aina hälytysmerkki johon pitää suhtautua sen vaatimalla tavalla.

   Vahvana tässä pysytään, mitään tarkoitusta ei todellakaan ole luovuttaa! Kiitos taas kannustavasta kommentistasi! <3 toivotaan että palailen jatkossa painon suhteen erilaisissa merkeissä :)

   Poista
 4. Mä myös suosittelen täydennysravintovalmisteita.
  Mulla on samanlaisia ongelmia kuin sulla. Painoa on todella vaikea nostaa, sillä mulla on ihan mielettömän tehokas aineenvaihdunta. Siitä syystä mä juon nykyisin yhden täydennysravintojuoman päivittäin normaalin viiden aterian lisäksi. Pyrin ajattelemaan juoman lääkkeenä, jota ei siten voi laskea päivän aterioihin mukaan.
  Osastolla ollessani minua ihmetytti se kuinka minulle tehtiin jatkuvasti lisäyksiä, kun monet muut tytöt kuntoutuivat perusruokavaliolla. Loppujen lopuksi minulla oli kolme juomaa aterioiden lisänä ja siitä huolimatta painoni jumitti samassa. En pakkoliikkunut, enkä oksennellut. Aineenvaihdunta määrää todella paljon ja saat kyllä oikeasti syödä ihan mielettömiä määriä, että saat aliravitsemuksesi korjattua.
  Suosittelen siis niitä juomia. Mä en myöskään koe kaloreiden juomista helpoksi, mutta kun tämä on lääkettä, niin kalorit voi saman tien unohtaa. Juot juomia saadaksesi itsesi kuntoon. Ne on mun mielestä myös tosi hyvä vaihtoehto, jos ei halua herkkuja vetää kaksin käsin. Noissa juomissa, kun on paljon proteiinia ja kaikkia muita ravintoaineita, jotka rakentaa hiljalleen sun kropan takaisin kuntoon.
  Henkilökohtaisesti pidän eniten Fresubin-merkin suklaanmakuisesta Protein-juomasta. Myös cappucino on aika hyvää :) Tässä vielä tarkemmin: http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/epages/KYA.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/KYA/Products/TE2021061

  Super paljon tsemppiä! Ole rohkea :)

  -Aino

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule aino tästä sun kommentista oli tosi tosi paljon hyötyä. Jotenkin helpottava tunne tietää etten kuvittele tätä vaikeutta omaan päähäni sairauden teettämänä, vaan että se ihan oikeasti on olemassa. Pitää alkaa ihan vakavasti harkita näitä täydennysravintovalmisteita, vaikka eihän se hyvältä tunnu. Parantuminen menee kuitenkin tällä hetkellä kaiken edelle ja parantumiseen kuuluu painonnormalisoituminen.

   Kiitos että kerroit vähän tilanteestas, toivottavasti jäät jatkossakin lueskeleen mun blogia, neuvomaan ja kertomaan omiakin kuulumisias :) Jos saa kysyä niin millanen tilanteesi tällä hetkellä on?

   Tsemppiä kovasti sinnekkin! <3

   Poista
 5. Nyt vaan lisää ruokaa kehiin. Ja vaikka noita täydennysravintovalmisteita. Sun täytyy nimittäin ylittää reilusti päivittäinen kaloritarpeesi, sillä muuten tuloksia ei näy. Jos syö lähellekään omaa kulutusta niin lihominen ei onnistu. Kaloritarve tarvitsee ylittää reilusti joka päivä. Kun et karkeista ja tällaisista tykkää niin pidätkö kuivatuista hedelmistä ja pähkinöistä? Ne ovat terveellisiä, maukkaita ja sisältävät runsaasti kaloreita. Nyt sun vain tarvitsee uskaltaa syödä ja kaikki ruoka on sun tilanteessa vain hyvästä. Kovasti nyt vain tsemppiä! :) Joillakin painon nostaminen vain vie enemmän aikaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps tälläinhän se menee...

   Syön siis tällä hetkellä kuusi kertaa päivässä. Ateriasuunnitelmaan kuuluu jo pähkinöitä, niiden määrää ollaan kasvateltu. Noita kuivattuja hedelmiä en oo tosin kokeillut.
   Niin kun itsekkin sanoin nyt en saa enää antaa anoreksian sanelemille ajatuksille ja peloille valtaa. On tää vaikeeta jo ilman niitäkin...

   Kiitos tsempistä! :)

   Poista
  2. kannattaa kokeilla/maistella niitä, koska ne on mun mielestä todella hyviä. Ja punnitse&säästä liikkeessä on aivan mahtava valikoima kaikkea. :D

   Poista
 6. Hyvä kun syöt perusruokaa. Huono puoli siinä on se, että se ei riitä. Herkut ei siis maistu, harmi, niistä saisi äkkiä kasattua sitä tarvittavaa energiaa. Olet niin nuori, että pelkästään olemassaoloon hukkuu tolkuttoman paljon energiaa. Ihan normiteini voi normaalistikin syödä vaikkapa joka päivä suklaalevyn lihomatta normaalien aterioiden lisäksi. Toista se on tässä neljänkympin iässä :)

  Tykkäätkö perunalastuista, kermavaahdosta tms. energiapitoisista ruoka-aineista? Sellaista elimistösi tarvitsee nyt. 5 perunaa on hyvä juttu, mutta ne ovat aika kevyttä purtavaa, kun on kyse aliravitsemuksesta, lisänä aivan ihana asia, hyvä Jenni, voit olla ylpeä itsestäsi. Jos lisäravinteet vain maistuvat niitä kannattaa tosiaan lääkkeenä juoda useampi tetra päivässä! Voimia sinulle, toivottavasti paranet. Anoreksia on kuolemanvakava sairaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkkuja onkin koitettu korvata muilla paljon energiaa sisältävillä jutuilla, kuten pähkinöillä eli tätä on jo tehty...

   Poista
 7. En osaa muuten auttaa, kun sanomalla, että syö aina niin paljon kun pystyt, joka ruualla. Ja sitten vielä täydennysravintovalmisteita perään vaan. Mutta se mitä halusin tulla sanomaan, todella kaunis kuva susta! :) Niin valovoimainen ja iloinen!

  VastaaPoista
 8. Harmittaa kun sun tilanne jojoilee noin pahasti. koitapa viikko edes olla rennosti kavereiden kanssa leffoja katsellen. älä käy lenkillä, anna itsesi oikeasti levätä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tää tilanne nyt niinkään jojoile vaan enemmänkin kyse on siitä että se pysyy paikallaan(painon nousuun lähtemisen kanssa on ollut ongelmia jo pitkään, niin osastolla kuin kotona)

   Poista
 9. Olen uusi lukija ja toivottelen kovasti tsemppiä sulle! Itselläni ei ole kokemuksia anoreksiasta, pelottavalta sairaudelta vaikuttaa mitä olen blogiasi lukenut. Mulla tuli mieleen että luetko kovasti jo ensi kevään pääsykokeisiin? Itse haen kanssa lääkikseen ja huomaan että päivittäiset lukutunnit vie hirveästi energiaa ja voimia. Tuntuu että täytyy syödä aiempaa enemmän jotta jaksaa päntätä. Voisiko lukemisen vaatimalla energialla ja luku-urakan mahdollisesti aiheuttamalla stressillä olla jotain yhteyttä painon laskemiseen? Tässä kiinnostava juttu aiheesta:
  http://www.mtv3.fi/koti/arki/artikkeli.shtml/2012/07/1583525/usko-tai-ala---kayttamalla-aivojasi-poltat-enemman-kaloreita

  t.Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä en mitenkään kamalasti puurra tai ota stressiä tästä :) Itsensä kuntoon saaminen on nyt ihan etusijalla, enhän mä sairaana voi opiskella tai tehdä töitäkään. Lukutuntini päivässä ovat vielä tosi pieniä.

   Hyvä vinkki silti, kiitos tästä :)

   Poista
 10. NUTRIDRINKIT kehiin! siis tietty normaalin syömisen lisäks, EI saa vähentää mitää.

  VastaaPoista
 11. Oot tosi rohkea, kun uskallat kirjoittaa sairaudestasi täällä. Todella rohkeaa. Haluan olla tukenasi myös, koska vaikka en anoreksiaa ole sairastanutkaan, tiedän jotakin siitä, mitä syömishäiriö on. Ja tiedän myös siitä valheellisesta ajatusmaailmasta. Tervehtymiseen on juuri tärkeintä, että uskaltaa myöntää KAIKKI ajatukset. Tervehtyminen ei ole vain sitä, että saa painon nousemaan.. vaan kaikkea muutakin. Oppia omasta itsestä, käyttäytymisestä, terveellisestä ruokavaliosta ja hyvinvoinnista. Ja toki sun tilanteessa on juuri tärkeää noudattaa niitä ruokavalio-ohjeita, mitä olet saanut. Kaikki ne suunnitelmat on sun ja kehon parhaaksi, vaikka ajatusmaailma kuinka laittaisikin vastaan.

  Mutta ymmärrän myös sen, kuinka helppoa toisten on sanoa: älä liiku, syö enemmän. Vaikka ohjeet kuulostaakin helpolta, on ne henkisesti raskasta. Sä oot elänyt tietynlaista elämää, säädellyt ja säännöstellyt. Mutta nyt on opeteltava siihen, että on tehtäviä asioita oman ittensä parhaaksi, vaikka kuinka pahalta se tuntuukaan. Vaikka kuinka hirveeltä tuntuisikin se, että kun joutuu syödä isoja annoksia, kaikki tää on sun parhaaksi. Nauti kuitenkin siitä, että voit kävellä ulkona. Ihmettele ja ihastele luonnon kauneutta. Kuuntele syksyn huminaa. Nauti luonnosta, nauti siitä mitä teet.

  Pikkuhiljaa, pienin askelin kohti eteenpäin, kohti parempaa elämää, kohti terveyttä, kohti unelmia. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Satu tästä ihanasta kommentista! :) Mulle blogin kirjoittaminen on ollut omanlaista terapiaa jo itsessään, mutta oon tän kautta myös saanut ihania henkilöitä mun elämään. Lisäks teidän muiden lukijoiden tuki on ihan korvaamaton. Olet oikeassa siinä että mun painonnormalisoituminen on vaan osa (itseasiassa aika pieni sellainen) tätä kaikkea. Eteenpäin oonkin mennyt ihan hurjasti psyykkeen puolella, sen sijaan nimenomaan tämän fyysisen puolen suhteen ollaan jumiteltu.

   Ja totta helppo se on sanoa, mutta mulla on vahva taistelutahto ja tiedän kyllä että pääsen vielä irti anoreksiasta. Kaikki on omista valinnoista kiinni ja mä oon valinnut elämän :)

   Poista
 12. Sinulle on haaste blogissani!:)

  VastaaPoista